InSightOut Risicos met hypnose
Welke risico’s zijn er met hypnose?
1 maart 2019
InSightOut - Hypnoanalyse en Psychoanalyse
Hypnoanalyse en Psychoanalyse: wat is het verschil?
30 mei 2019
InSightOut Risicos met hypnose
Welke risico’s zijn er met hypnose?
1 maart 2019
InSightOut - Hypnoanalyse en Psychoanalyse
Hypnoanalyse en Psychoanalyse: wat is het verschil?
30 mei 2019

Veel gestelde vragen over hypnose en hypnotherapie

Kent hypnose bijwerkingen?

Het is zeldzaam dat mensen bijwerkingen ervaringen van hypnose. In een enkel geval kan het zijn dat na afloop van de hypnose therapie sessie de betrokkene één of meerdere klachten ervaart zoals: Hoofdpijn, misselijkheid, angst en ‘foute’ herinneringen.

Lichaam en geest zijn direct met elkaar verbonden. Het kan zijn dat de nieuwe positieve suggesties die gegeven zijn tijdens de sessie een fysieke reactie opleveren van het lichaam. Bijvoorbeeld als reactie op de ervaren ontspanning tijdens de sessie en het loslaten van de stress, spanning en negatieve gedachten die een rol speelden in het oorspronkelijke probleem. Zulke reacties van het lichaam zijn zeldzaam en trekken meestal binnen enkele uren tot dagen na de sessie weg. Mocht je lichamelijke klachten ervaren dat is het wijs om vooral veel water te drinken en jezelf rust te gunnen.

‘Foute herinneringen’

De suggestabiliteit of de mate waarin je open staat voor de nieuwe suggesties maken mede het succes van de sessie. De kwaliteit van de hypnotiseur is absoluut van belang. Wanneer je in een hypnotische staat bent en suggesties krijgt waarmee je jouw probleem aanpakt, is het van belang dat die suggesties zorgvuldig zijn geformuleerd en bij jou passen. De hypnotiseur dient zich te realiseren dat alle suggesties onder hypnose letterlijk worden geaccepteerd. Zorgvuldigheid is hierin dus van belang.

Het kan zijn dat wanneer die zorgvuldigheid niet zo nauw genomen wordt, de hypnotiseur de cliënt zodanig beïnvloedt dat de cliënt na afloop zich dingen meent te herinneren. Herinneringen die niet werkelijk van hem of haar zijn. Hiermee ontstaan zogenaamde ‘foute’ herinneringen.

Met ‘fout’ wordt in deze context ‘niet eigen, niet oorspronkelijk van jou’ bedoeld.

Het is goed om je te realiseren dat deze ‘foute’ herinneringen ook in het dagelijkse leven door iemand in je direct omgeving gemaakt/gesuggereerd kunnen worden. Hiervoor hoef je niet onder hypnose te zijn! Denk maar eens aan situaties waarin je met iemand herinneringen ophaalt en die persoon heel stellig dingen weet te vertellen die jij je anders herinnert. Maar… door de stelligheid, kracht en verbale vermogen van de ander én het feit dat hij zijn ‘waarheid’ keer op keer blijft herhalen ga jij twijfelen aan je eigen oorspronkelijke herinnering. En neemt uiteindelijk de gesuggereerde ‘foute’ herinnering over. Dit hoeft helemaal niet gedaan te zijn vanuit kwade bedoelingen. Wanneer 2 mensen een zelfde gebeurtenis ervaren kunnen ze daar hele andere herinneringen aan hebben.

Lees ook: Welke risico’s zijn er met hypnose?