Kan ik onder hypnose als ik diabetes heb?
26 februari 2019Zijn er bijwerkingen bij hypnose?
12 maart 2019Kan ik onder hypnose als ik diabetes heb?
26 februari 2019Zijn er bijwerkingen bij hypnose?
12 maart 2019Veel gestelde vragen over hypnose en hypnotherapie
Zijn er risico’s verbonden aan hypnose?
Risico’s van hypnose zijn er eigenlijk niet. Het wordt over het algemeen beschouwd als een proces dat een positieve bijdrage kan leveren aan een probleem of uitdaging waar iemand mee zit. Zonder dat er eigenlijk sprake is van bijwerkingen.
Hypnose, mits goed uitgevoerd door een gekwalificeerde hypnotherapeut/hypnotiseur, is zonder risico’s. Het voorgesprek moet duidelijk krijgen of er geen medische dingen spelen waarvoor je naar een arts moet gaan. Of dat nou op fysiek of psychisch niveau speelt.
De kwaliteit van de hypnotiseur is absoluut van belang. Wanneer je in een hypnotische staat bent en suggesties krijgt waarmee je jouw probleem aanpakt, is het van belang dat die suggesties zorgvuldig zijn geformuleerd en bij jou passen. De hypnotiseur dient zich te realiseren dat alle suggesties onder hypnose letterlijk worden geaccepteerd. Zorgvuldigheid is hierin dus van belang.
Na hypnose rustig aan bijkomen
Alles wat er gezegd worden terwijl je in hypnose bent, hoor je! Het is ook verstandig om na een sessie niet uitgebreid door te praten over hoe het gegaan is. Het brein staat als het ware nog steeds open voor informatie. Als het even kan zou de hypnotee er goed aan doen om de eerste 20 minuten na afloop rustig bij te komen, te gaan wandelen bijvoorbeeld zonder een gesprek aan te hoeven gaan.
Daarnaast is het van belang dat aan het einde de hypnotee rustig uit de hypnose te halen en ook duidelijke instructies te geven dat hij weer alert, fris en uitgerust de ogen open doet en zich weer volledig bewust is van zijn/haar omgeving.
Sommige mensen ervaren dat ze in de dagen erna meer emoties voelen, of meer dromen of hun darmen bijvoorbeeld anders reageren. Na een paar dagen is dat weer helemaal weg.