Stress en emotie eten: mijn eigen ervaringen met hypnose

InSightOut - Hypnose en hoofdpijn
Kan hypnose helpen bij chronische hoofdpijn of migraine?
4 juni 2019
gehypnotiseerd worden
Kan iedereen gehypnotiseerd worden?
22 juli 2019
InSightOut - Hypnose en hoofdpijn
Kan hypnose helpen bij chronische hoofdpijn of migraine?
4 juni 2019
gehypnotiseerd worden
Kan iedereen gehypnotiseerd worden?
22 juli 2019

Veel gestelde vragen over hypnose en hypnotherapie

Stress en emotie eten en mijn eigen ervaringen met hypnose

Die vraag krijg ik regelmatig van mensen die overwegen ook ‘iets’ met hypnose te doen. Maar nog niet goed weten wat ze nou mogen verwachten. En of het eigenlijk wel resultaat levert. De vraag die mij dan vaak gesteld wordt is dan ook eigenlijk wel logisch: Wat zijn mijn eigen ervaringen met hypnose eigenlijk?

Ik moet toegeven… mijn eerste ervaring met hypnose was vooral uit nieuwsgierigheid! Ik had niet duidelijk een vraag of een probleem waar ik mee aan de slag wilde. Maar wilde wel heel graag een hypnose sessie ervaren. Want ik wilde de opleiding doen om hypnose te leren toepassen bij anderen… en dan geloof ik sterk in het ook zelf ervaren. Want hóe kan je een ander helpen als je het zelf nooit eerder ervaren hebt? Mijn meest recente hypnose sessie had te maken met stress en emotie eten. Herkenbaar?

Die eerste keer: Zonder kompas geen koers

Ik kan me er eigenlijk niet heel veel meer van herinneren, die eerste keer. Een duidelijke vraag had ik niet… en dat was ook meteen het probleem bij mij. Ik heb altijd sterk op mijn intuïtie gevaren. Terugkijkend naar mijn carrière is het helpen van mensen wel de rode draad in mijn leven. Maar ik stond nu op een punt dat ik niet goed meer wist welke vorm en aandacht het moest krijgen. En met dat onbestendige gevoel ben ik een sessie ingegaan. Welke koers wilde ik varen? En hóe dan?

Het gekke is dat ik écht niet meer weet waar het in die sessie over gegaan is… en wat er ‘gebeurd’ is. Mijn reactie na afloop was dezelfde als ik hoor van veel mensen die bij mij plaatsnemen in mijn stoel…” vreemd, ontspannen… gek… ik hoor mezelf praten, ik hoor alles wat er gezegd is… en toch ben ik er ook niet helemaal bij”. Het was in ieder geval wel duidelijk dat ik ook de opleiding wilde doen. En hoeveel plezier en voldoening haal ik nu uit die keuze!

Over effectiviteit en aantallen sessies

De Dave Elman methode waarbinnen ik opgeleid ben valt onder de categorie directe hypnose.In theorie ben je in 1, soms in 2 sessie klaar. En dat concept spreekt mijn enorm aan. Dat je niet telkens weer terug moet komen voor een volgende stap, een volgende sessie. Maar dat is de theorie. Wat is nu de praktijk?

Afgaande op de berichtjes die ik krijg van mijn cliënten zijn de resultaten vaak direct merkbaar. Maar alle eerlijkheid gebied me te zeggen dat dat niet in alle gevallen zo is. Inmiddels weet ik ook – uit eigen ervaring!- dat het soms tijd nodig heeft om het effect van de hypnose sessie te ervaren.

Over oude patronen en loslaten

Ik ben een stress en emotie eter! Bij stress en emoties als verdriet grijp ik al snel naar troost voer. Meestal zoetigheid, chocola of ijs… om dan even te genieten van de afleiding, de zoetigheid… me niet druk te hoeven maken over dat @#$# gevoel. Het resultaat is voorspelbaar natuurlijk: ik merk dat mijn kleding te strak komt te zitten en vermijd op de weegschaal te gaan staan. Het snoepen versterkt uiteindelijk alleen maar het @#$# gevoel. En lost al helemáál niet de oorzaak van de stress of emotie op. Ik weet het… ik ben niet de enige die dit zo doet… you get the picture!

Patronen herkennen is één ding, het doorbréken… da’s andere koek! Ik wist dat ik dit niet in mijn eentje kon oplossen. En dus ben ik heel gericht met mijn probleem een hypnose sessie ingegaan. Stress en emotie eten, snoepen… en daardoor te zwaar worden. En dat dan willen doorbreken. Een andere manier, een gezónde manier leren om met stress om te gaan.

Eén hypnose sessie

Hoe waardevol is het om zelf ook weer eens ‘cliënt’ te zijn en te ervaren wat je met hypnose kan bereiken. De sessie waarin ik met bovenstaande aan de slag ben gegaan is nu meer dan 2 maanden geleden. Een beetje teleurgesteld was ik wel… het is pas sinds deze week dat ik zonder moeite alle zoetigheid, suikers etc. kan laten staan. Ik zie het resultaat ook direct terug op de weegschaal, die heeft het aanzienlijk minder zwaar te verduren! Pff… 2 maanden verder!! En nú pas is het keerpunt bereikt. Hoe bijzonder hoe de geest werkt. Maar wat ben ik blij dat ik zonder problemen alle lekkere dingen kan laten staan! Niet meer uit stress en emoties verlang naar chocola.. of ijs… of…

Yehh… een overwinning op mezelf. En een ode aan de kracht van hypnose! Ik merk dat ik bij stress en emoties mij eerder meld. Erover in gesprek ga. Het van me af schrijf. Het werkt! … ook al zouden we het resultaat soms eerder willen ervaren! Ik ben er blij mee… dingen moeten soms ook gewoon hun tijd hebben. En dat kan ik nu ook uit eigen ervaring vertellen aan mijn cliënten. Soms lukt het in 1 sessie. Soms niet. Soms is er direct resultaat. En soms… ben je 2 maanden verder voor je het keerpunt bereikt hebt! Ik kan nu met recht zeggen: ik wás een stress en emotie eter!

Lees ook: Zijn er bijwerkingen bij hypnose?