Kan hypnose helpen bij chronische hoofdpijn of migraine?

InSightOut - Hypnoanalyse en Psychoanalyse
Hypnoanalyse en Psychoanalyse: wat is het verschil?
30 mei 2019
InSightOut - Hypnose Stress Emotie Eten
Stress en emotie eten: mijn eigen ervaringen met hypnose
10 juli 2019
InSightOut - Hypnoanalyse en Psychoanalyse
Hypnoanalyse en Psychoanalyse: wat is het verschil?
30 mei 2019
InSightOut - Hypnose Stress Emotie Eten
Stress en emotie eten: mijn eigen ervaringen met hypnose
10 juli 2019

Veel gestelde vragen over hypnose en hypnotherapie

Kan hypnose helpen bij chronische hoofdpijn of migraine?

Ze lopen rond… mensen die nog nooit hoofdpijn gehad hebben. Maar ik ken vooral mensen die in meer of mindere mate bekend zijn met hoofdpijn. En sommigen daarvan melden dat ze last hebben van chronische hoofdpijn.

Ik heb er zelf ook jaren lang last van gehad. Het begon in mijn kindertijd… en medicatie hielp niet of nauwelijks. Ik geloof dat ik in die tijd alle mogelijke artsen en behandelaars heb gezien zonder al teveel resultaat. Mijn dieet werd aangepast en dat hielp wel iets. Nu… vele jaren later heb ik soms nog wel eens last van hoofdpijn. Vooral spanningshoofdpijn… of hoofdpijn als gevolg van verkeerd eten (suikers!). Medicatie weiger ik te slikken, ik los het wel op via essentiële oliën. Het was pas in mijn pubertijd dat ik erachter kwam dat de medicatie mede oorzaak werd van de hoofdpijn… tja… wist ik veel!

Chronische hoofdpijn en migraine

Gelukkig is er vandaag de dag veel bekend over het ontstaan van hoofdpijnen en migraine. We kunnen er veel zelf aan doen door ons bewust te worden van patronen die de hoofdpijn of migraine triggeren. En van daaruit kan je door middel van ontspanningsoefeningen, yoga en dergelijke, door gebruik van bepaalde essentieële oliën of behandelingen (chiropractor, massage etc.) van de hoofdpijn afkomen. Maar ik weet ook dat dat niet voor iedereen geldt. En dat je soms werkelijk hopeloos kan voelen als je weer uitgeschakeld bent door die @##$$ pijn. Maar… er is goed nieuws! Hypnose kan ook helpen de hoofdpijn de baas te worden… ook chronische hoofdpijn of migraine! Hieronder volgt een beschrijving van een casus.

Simpele medische problemen en hypnose

Komt een man bij de dokter… klagend over migraine aanvallen die hem al vanaf zijn jeugd teisteren. Hij is in het reguliere circuit binnenstebuiten gekeerd… maar geen oplossing is er gevonden.

De nieuwe dokter probeert hypno-analyse bij deze man. En binnen 20 minuten is de oorzaak van de chronische migraine boven tafel! Wat blijkt… de hoofdpijn begon toen hij als kind onverwachts voor een schooltest kwam te staan. Een test waar hij niet op voorbereid was. En hij maakte er ook niet veel soeps van. De betreffende onderwijzer vertelde hem dat hij na school zijn moeder zou bellen om over het slechte resultaat te praten. Onderweg naar huis was de jongen volledig in paniek…. wát nou als hij ziek zou worden, zich wérkelijk heel ziek zou voelen?? En het lukte hem om ziek thuis te komen. De truc werkte. En bij een andere gelegenheid werkte het ook! Hiermee ontstond er een gewoonte: telkens wanneer er een emotioneel probleem zich aandiende, ontwikkelde hij een flinke hoofdpijn. Dat was allang niet meer een bewuste keuze. Dat was een keuze die hij op onbewust niveau maakte en vandaag de dag nog steeds zijn leven flink overhoop gooide. Een keuze die hij nu – bij volledige bewustzijn- nooit zou maken!

Door dit patroon in het bewustzijn van de client te brengen, hem het inzicht te geven hoe het werkte en een alternatief aan te leren hoe om te gaan bij emotionele problemen… was de hoofdpijn direct weg! Om nooit meer terug te keren.

De kracht van hypnose en hypnoanalyse

Het kan zijn dat we vandaag de dag fysieke klachten ervaren door keuzes die we ooit, lang geleden, gemaakt hebben. En waarvan we ons allang niet meer bewust zijn. De keuzes van toen, de strategieën die we ontwikkelden… die draaien nog steeds als een soort automatische programmaatjes in ons onderbewustzijn. Juist het achterhalen waar zo’n programmaatje nou ooit eens gestart is…. daarin zit de kracht van hypnoanalyse en hypnose. Zodat er een nieuw programma over heen gezet kan worden die ons niet langer ziek maakt.

Lees ook: Zijn er bijwerkingen bij hypnose?