Wat is hypnose precies?


Hypnose is een staat van veranderde bewustzijn. Ultieme focus zeg maar op je binnen wereld. Er wordt ook wel gesproken over geconcentreerde aandacht. Hypnose is eigenlijk niet anders dan een vorm van trance. En daar hebben we dagelijks mee te maken!

Denk maar aan de situaties dat je helemaal opgaat in muziek die je hoort, of het boek dat je aan het lezen bent. Of dat je onderweg bent naar een afspraak en je opeens realiseert dat je er bijna bent. Hoewel je in deze voorbeelden helemaal opgaat in je eigen wereld, functioneer je op een bepaald niveau nog steeds prima! Je neemt nog steeds deel aan het verkeer en weet veilig van A naar B te komen. Of terwijl je helemaal verdiept bent in je boek hoor je ook het gesprek tussen 2 andere mensen in je omgeving op de achtergrond.

Trance is dus een natuurlijke staat die we dagelijks meermalen meemaken.

Suggesties

Hypnose komt van het Griekse woord "Hypnos" dat slaap betekent. Wanneer iemand in hypnose is lijkt het alsof hij slaapt. Maar... het grote verschil met écht slapen is dat je wanneer je in hypnose bent, je elk woord dat tegen je gezegd wordt hoort!

Een hypnotiseur maakt hier gebruik van. Hij of zij geeft tijdens de hypnose positief geformuleerde suggesties aan de persoon die in hypnose is zodat op die wijze het probleem waarvoor hij kwam verholpen kan worden. Die suggesties aan het brein moeten natuurlijk wel voor die persoon acceptabel zijn. En hoe meer de suggesties gegeven worden in de woorden en omschrijvingen van de persoon zelf, hoe makkelijker het brein die woorden accepteert.

Een goed intake gesprek is daarom van belang. Niet enkel om erachter te komen welk probleem er speelt... veel belangrijker... met welke woorden (taal) de dingen vertelt worden.

De relatie tussen de cliënt en de hypnotiseur is er een gebaseerd op vertrouwen. Hypnose is leuk om te ondergaan en vaak zeer effectief. In mijn praktijk zijn cliënten in 80% van de gevallen na één sessie klachten vrij of in ieder geval zijn de klachten sterk verminderd. In de overige gevallen is een tweede sessie nodig.

Definitie

De formele definitie van Hypnose is het (gedeeltelijk) passeren van de kritische factor van het bewustzijn met als doel acceptatie van selectieve gedachten.

We hebben allemaal wel eens gehoord van bewustzijn en onderbewustzijn. Zie je brein als een computer: er is een harde schrijf (onderbewustzijn) en een werkgeheugen (bewustzijn). Om je computer te beschermen tegen virussen en malware heb je een firewall nodig... dat is dus de kritische factor.

Deze kritische factor ontstaat ergens rond ons 8e levensjaar en werkt als een filter. Sommige delen van informatie laten we wel toe door het filter... andere delen verwerpen we. Je kritische factor is dus belangrijk voor acceptatie van informatie. Op basis van de informatie die je bewust of onbewust toelaat, maak je keuzes, trek je conclusies. En soms kloppen die keuzes en conclusies niet met de werkelijkheid. Gaan ze een eigen leven leiden. En kan je daar (op latere leeftijd) last van krijgen.

Het is dan alsof een stukje oude informatie uit het besturingssysteem van je computer je vandaag de dag in de weg zit. En met hypnose kan je die oude informatie 'overschrijven' zodat je weer een werkbare situatie krijgt.

En dat is wat je dus tijdens hypnose doet. Nieuwe, positieve suggesties aanreiken die de oude informatie overschrijven.