Medische hypnose en show hypnose


Met alles wat je op internet kan vinden over hypnose krijg je al snel het beeld dat je met hypnose òf alles op kan lossen.... òf dat je van alles en nog wat kan gebeuren omdat jij geen wil meer hebt wanneer je in hypnose bent. Beiden klopt niet. Hieronder wat nadere uitleg.

Show hypnose: hypnose als entertainment

Hypnose als entertainment kan super grappig zijn. Mensen die wel in zijn voor een geintje zijn dankbare objecten om demonstraties te geven over wat je met hypnose kan. Hoe leuk kan het zijn om iemand in hypnose te vertellen dat hij niet meer uit zijn stoel kan opstaan, of op commando zijn naam vergeet of op commando in schaterlachen uitbreekt... zodat de hele zaal de slappe lach krijgt? Het zijn slechts enkele voorbeelden. Belangrijk is dat de hypnotiseur integer is met wat hij doet en voor de veiligheid van de gehypnotiseerde persoon zorgt. En na afloop alle suggesties weer uit het systeem van de persoon in kwestie haalt voordat hij hem terugbrengt naar het hier en nu. Zodat de persoon in kwestie weer ontspannen en alert de deur uit kan.

Medische hypnose en hypnotherapie

Hypnose kent een lange geschiedenis maar kreeg vooral meer bekendheid in het einde van de 18e eeuw bij medische behandelingen toen medicatie of chirurgische mogelijkheden nog beperkt waren. Een onderzoek uitgevoerd door de Mayo Clinic (2005) geeft aan dat er substantieel voordeel te behalen is met hypnose voor patiënten met verschillende ziektes/ kwalen.

Dave Elman heeft in zijn carriëre vooral andere medici geholpen hypnose in te zetten in hun praktijken. Van psychiaters tot tandartsen tot chirurgen, allemaal zagen ze de voordelen voor de patient door het inzetten van hypnose.

Hypnose in ziekenhuizen

Er zijn vele gebieden waarop hypnose wordt toegepast. Met hypnose kan je heel veel bereiken bij mensen die ook werkelijk van een probleem of klacht afwillen. Er zijn vele gebieden waarop hypnose wordt toegepast. Pijn en andere fysieke ongemakken kunnen verlicht dan wel verholpen worden. Maar lekkende hartkleppen verhelp je niet met hypnose. Een gebroken been ook niet. Met psychosomatische klachten kan wel veel gedaan worden.

Hypnose als behandelvorm vindt ook in ziekenhuizen meer plaats. Bijvoorbeeld in het AMC bij behandeling van bijvoorbeeld kinderen en volwassenen met het prikkelbare darm syndroom (PDS). Uit dit onderzoek blijkt dat de patiënten, óók op de langere termijn, goede resultaten ervaren.

15 juli 2020
InSightOut - Angst voor je paard na ongeval

Angst voor je paard na ongeval

Een ongeval met een paard kan grote consequenties hebben. Voor jezelf en je paard. Hoe ben je in staat je angst onder ogen te zien zodat je weer kan genieten van het paardrijden en verzorgen? Kan hypnose je helpen met je angsten?
22 juli 2019
gehypnotiseerd worden

Kan iedereen gehypnotiseerd worden?

Kan iedereen gehypnotiseerd worden? Iedereen die in hypnose wil kan gehypnotiseerd worden. Maar als je zelf ervan overtuigd bent dat jij niet in hypnose te brengen […]
10 juli 2019
InSightOut - Hypnose Stress Emotie Eten

Stress en emotie eten: mijn eigen ervaringen met hypnose

Stress en emotie eten kan je aanpakken met hypnose. Zodat je een andere strategie inzet bij stress anders dan je vol te snoepen of te eten... en te zwaar te worden. Soms heb je maar 1 sessie nodig. Soms meerdere. En is het resultaat pas na verloop van tijd merkbaar.