Verschil tussen directe hypnose en indirecte hypnose


Directe hypnose heeft zijn oorsprong in de VS. Befaamde hypnotiseurs die deze methode ontwikkeld en verfijnd hebben zijn Dave Elman en Gerald Klein. Door de cliënt in een diepe staat van hypnose (trance) te brengen en directe, voor de cliënt acceptabele positieve suggesties te geven, worden ervaringen uit het verleden, opgeslagen in het onderbewustzijn, 'herschreven'. In zekere zin is het als het herschrijven van een stukje software op een harde schijf. De ervaring is er nog steeds maar de daaraan gekoppelde emoties krijgen een andere lading die niet meer beperkend is voor de cliënt.

Directe hypnose

Bij directe hypnose gaat een cliënt in een diepe hypnose.

Er wordt hierbij gebruik gemaakt van snelle, effectieve en krachtige inducties. Een inductie is de wijze waarop iemand in hypnose wordt gebracht. Daar zijn verschillende methodieken voor. Ongeacht hóe diep de cliënt in hypnose is, hij of zij hoort alles wat er gezegd wordt. En dat is ook nodig om de instructie die gegeven worden uit te kunnen voeren.

Tijdens de hypnose sessie geeft de hypnotiseur directe, eenduidige, positieve suggesties aan het brein voor het krijgen van het gewenste resultaat. Wordt de gegeven suggestie geaccepteerd door het onderbewustzijn dan wordt het als 'waar' aangenomen. Daarom is directe hypnose zo effectief. Niets geen gedoe met ellenlange 'gesprekken' of veel sessies.

Een goed en zorgvuldig intake gesprek met de hypnotiseur is van wezenlijk belang. Om samen met de cliënt te achterhalen welke positieve suggesties voor de cliënt acceptabel zijn.

Ontspanning is geen vereiste om in diepe hypnose te gaan. Toch is het een cadeautje dat je jezelf kan geven! Onderzoek heeft aangetoond dat 15 minuten van diepe hypnose gelijk staat aan 5 uur goede slaap!
Na afloop heeft de cliënt ook wetenschap dat hij in hypnose is geweest en van de dingen die gezegd zijn.

Indirecte hypnose

Indirecte hypnose is een werkwijze die bij veel praktijken wordt toegepast en voortkomt uit invloeden van de psychotherapie. Milton Erickson, een van de grondleggers van NLP (neuro linguistisch programmeren) en tijdgenoot van Dave Elman, heeft veel bijgedragen aan het werken met indirecte hypnose.

Het grote verschil is dat er veelal meerdere sessies nodig zijn om een probleem aan te pakken. Er wordt gebruik gemaakt van lange inducties en niet zelden geeft een cliënt na afloop aan niet in hypnose te zijn geweest bij indirecte hypnose. En daarin is misschien wel het grote probleem zichtbaar: Op onbewust niveau, of zelfs op bewust niveau, kan de cliënt zichzelf saboteren om maar niet van zijn/haar probleem af te komen. Rationeel gezien niet logisch. Uiteindelijk wil hij geholpen worden toch? Maar mogelijk zit er op een ander niveau iets in de cliënt dat hem tegenhoudt om zich over te geven aan het proces.

Met directe hypnose is de kans op deze vorm van zelf sabotage aanzienlijk kleiner.

InSightOut Hypnose en Bewustzijn

Onbewust gevangen

Door ons bewustzijn worden o.a. onze gedachten, het logisch denken, plannen en wilskracht aangestuurd.

Prikkels activeren ons korte termijn geheugen. En de dingen die daarin staan kunnen - ná het passeren van onze 'kritische factor' - uiteindelijk definitief opgeslagen worden op de harde schijf, ons onderbewustzijn.

Daarop staat eigenlijk alles wat we in ons leven meegemaakt hebben. Leuk of niet leuk. Deze schijf is niet uitwisbaar. Echter... we kunnen de emoties gekoppeld aan de ervaringen middels hypnose wel een andere lading/ betekenis geven. Door de 'programmering' van die ervaring aan te passen. Zodat we niet langer meer bang zijn, angstig voelen, onzeker zijn, twijfelen aan ons zelf etc.

Het is vergelijkbaar met het werkgeheugen van de computer. Net als met een echte computer draaien er allemaal (onbewuste / automatische) programmaatjes op de achtergrond. Die zorgen ervoor dat we veel dingen in ons dagelijkse bestaan op de automatische piloot kunnen doen. Zonder ons telkens opnieuw te hoeven af te vragen hoe we bijvoorbeeld onze tanden moeten poetsen. Of een ei kunnen pellen.

Maar het kan ook zomaar zijn dat je een keer vreselijk geschrokken bent van een spin die boven je bed hing. De angst en paniek die daarmee gepaard gingen zijn opgeslagen op je harde schijf, je onderbewustzijn. Het 'programmaatje' dat toen gemaakt is, inclusief de toen gemaakte conclusie: "Spinnen zijn eng! Ik ben er bang voor en raak ervan in paniek" staan dus op je harde schijf! Elke keer dat je dus een spinnetje tegenkomt, wordt dit onbewuste programmaatje weer geactiveerd. En label jezelf dus als ... "bang voor spinnen" of "... alle spinnen zijn eng...".

Met hypnose kan je dit soort automatische programmaatjes aanpakken zodat je niet langer bang bent voor spinnen... of andere dingen die je belemmeren om vrij in het leven te staan.