Hypnoanalyse en Psychoanalyse: wat is het verschil?

InSightOut Hypnose en bijwerkingen
Zijn er bijwerkingen bij hypnose?
12 maart 2019
InSightOut - Hypnose en hoofdpijn
Kan hypnose helpen bij chronische hoofdpijn of migraine?
4 juni 2019
InSightOut Hypnose en bijwerkingen
Zijn er bijwerkingen bij hypnose?
12 maart 2019
InSightOut - Hypnose en hoofdpijn
Kan hypnose helpen bij chronische hoofdpijn of migraine?
4 juni 2019

Veel gestelde vragen over hypnose en hypnotherapie

Hypnoanalyse en Psychoanalyse: wat is het verschil?

De werelden van hypnotherapie en psychotherapie vertonen op veel vlakken overeenkomsten. Maar er zijn ook grote verschillen! Hypnose is (slechts) één van de vele wegen waarop je met een probleem aan de slag kan gaan. Zo is er ook een verschil tussen psychoanalyse en hypnoanalyse.

Psychoanalyse geeft in veel gevallen een volledige verklaring van een gecompliceerd gedragspatroon. De grondlegger voor de psychoanalyse is Freud.

Hypnoanalyse levert in veel gevallen de oorzaak van een bepaalde reactie aan, binnen een bepaalde context en omstandigheden. Psychoanalyse is dus veel breder. Je zou kunnen zeggen dat het een verschil is tussen een woestijn en een zandkorrel.

Binnen de psychoanalyse richt men zich op wat het onderbewustzijn bezig houdt en brengt (op een tijd intensieve manier) dat naar het bewustzijn van de client zodat die er mee gaat leren dealen. Psychoanalyse kan soms jaren in beslag nemen. Maar gelukkig zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden.

Met hypnoanalyse richt men zich ook op het onderbewustzijn en is veelal gekoppeld aan één specifiek probleem. Waarbij de therapeut de cliënt helpt zich van de oorzaak en omstandigheden ‘bewust’ te worden. Hierna kan hij of zij ‘losgekoppeld’ worden van ooit op onbewust niveau gemaakte conclusies, beslissingen en/of overtuigingen die hem of haar vandaar de dag dus belemmeren. Hypnoanalyse duurt hooguit enkele uren.

Een voorbeeld

Even een voorbeeld om het beter te duiden:

Stel je voor dat je een voordracht moet houden voor een groep. Je hebt er uren aan gewerkt en hebt het tot in detail voorbereid. Je gaat voor de groep staan… en je gaat helemaal blanco. Je slaat dicht…Niets komt er meer in je op… en met deze black-out loop je weer terug naar je stoel, volkomen in verwarring.

Door psychoanalyse zou het mogelijk zijn om erachter te komen waarom je je verhaal bent vergeten.

Met hypnoanalyse ga je onderzoeken waarom – in dit speciale geval- je last kreeg van die blackout. Het patroon van vergeten komt boven in de eerste vorm van therapie. Het waarom je het vergeet onder die specifieke omstandigheden zal al snel naar boven komen in de tweede vorm van therapie. Met het inzicht hieruit kan het probleem van ‘blackouts’ bij het spreken voor groepen efficiënt en effectief aangepakt worden.

Lees ook: Welke risico’s zijn er met hypnose?