gehypnotiseerd worden
Kan iedereen gehypnotiseerd worden?
22 juli 2019
gehypnotiseerd worden
Kan iedereen gehypnotiseerd worden?
22 juli 2019

Praktijkvoorbeeld

Angst voor je paard na een ongeval

Het is een kleine meisjes droom: een eigen paard hebben en verzorgen. Maar wat nu als je een eigen paard hebt dat ergens van schrikt en op hol slaat. En jij er afvalt… een hersenschudding rijker. Of dat je naast je paard loopt die onverwachts jou overloopt als gevolg van een hard geluid. Een ziekenhuis opname als gevolg. En je daarna voelt dat je angst hebt gekregen voor je paard. Wat nu? Als het je eigen paard niet was zou je nog kunnen denken… “ik stap niet meer op”. Maar met een eigen paard ligt dat toch vaak anders.

Een paard is een vluchtdier

Iedereen die wel eens op een paard heeft gezeten kent vast wel die momenten waarop je dacht… “oei, als dat maar goed gaat!”  Dan zie je een ruiter op haar paard zitten dat ergens van schrikt en al bokkend en steigerend door de bak heen gaat tot de ruiter eraf ligt. Meestal kom je er zonder kleerscheuren vanaf… maar soms ook niet. En als dat laatste gebeurt kan het de eerstvolgende keer spannend zijn om er weer op te gaan zitten… want… “wat als…?” Hoe stabiel en lief onze paarden ook zijn, het blijven levende wezens die graag vluchten uit ongewenste situaties: een ‘bak’ kabouter, een vogel, een ander paard… of een te harde correctie van een ruiter waarop het paard aan de kletter gaat, een onverwachte ontmoeting met een mountainbiker op het ruiterpad, een ree die uit de bossen schiet… het geluid van een trein, auto, laser-gamende mensen op een veldje die achter hindernissen opduiken. De voorbeelden zijn legio.

De angst voor wat we vrezen…

Angst kunnen we hebben voor veel dingen die in ons leven gebeuren. Ik heb ooit eens een flink auto ongeluk gehad… en het heeft maanden geduurd voor ik zonder spanning weer (als passagier) in een auto kon zitten. Mijn lichaam was nog niet genezen… maar mijn geest zeker ook nog niet.

Zo werkt het voor veel angsten: een slechte ervaring kan ons tot op de dag van vandaag beïnvloeden. We kunnen die situaties gaan vermijden of het gevoel erover onderdrukken. Maar wát nu als je gek bent op je paard en tegelijkertijd ook bang bent? Hoe stap je er na die ene keer weer op…?

Hypnose helpt om met je angst om te gaan

Hypnose is een waardevolle manier om emoties gekoppeld aan een slechte ervaring (van je paard afvallen) los te koppelen van de ervaring zelf. Om daarna juist alle positieve ervaringen en herinneringen die je hebt opgedaan met je paard en de bijbehorende gevoelens en emoties (blijheid, vertrouwen, vrijheid, verbondenheid, ontspanning etc) als positieve en sterke ankerpunten weer naar boven te halen. En… minstens net zo belangrijk… om je bewustzijn en onbewustzijn te leren om te gaan met onverwachte situaties zodat jij en je paard daar veilig, beheerst en met vertrouwen door heen komen.

 

Lees ook: Zijn er bijwerkingen bij hypnose?